A hét híre: folytatódik a Diósgyőri vár felújítása

Megosztás

Ahogyan várható is volt, a kötélhúzásban ismét a miskolci önkormányzat engedett és átcsoportosítja azt a plusz kétmilliárd forintot, amit a fideszes Kiss János, korábbi kormánybiztos nem volt hajlandó az építéshez biztosítani.

Eseménydús évnek néz elébe a Diósgyőri vár, ahol egyéves kényszerszünet után a közelmúltban újra felvonult a kivitelező és elkezdődött az az injektálási munka, amivel megerősítik az épület szerkezetét, így aztán tovább folytatódhat a félbemaradt rekonstrukció – tudósít a Minap.hu.

A Miskolc Televízió Híradójának, a Miskolc Mának a riportja emlékeztet, hosszas tárgyalásokat követően még 2021-ben írták alá a kivitelezői szerződést, ezzel elkezdődhetett a Diósgyőri vár felújítása. Azonban még azon az őszön azonban kiderült, hogy a vártornyok statikai megerősítésre szorulnak. Az eredeti tervek szerint a tornyoknak egy plusz 14 méteres ráépítést kellene elbírniuk, de nem elég masszívak ehhez.

A javítás csaknem kétmilliárd forint plusz kiadást jelentett volna a városnak. Az önkormányzat akkor év végén felvette a kapcsolatot Kiss János miniszterelnöki biztossal. A többlettámogatást viszont a kormány nem támogatta. A város e-mailben kapott tájékoztatást a Pénzügyminisztériumtól, hogy nem fogadják el a várról szóló igazságügyi szakértői véleményt – emlékeztetett Miklós Viktor, a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője.

– Ezután viszont felkértek minket, hogy egy hatodik független igazságügyi szakértői véleményt is beszerezzünk. Ez megtörtént és az irat szintén alátámasztotta, hogy ezek az összegek a piaci árnak megfelelőek, szükségesek a feladat elvégzéséhez, illetve a további ráépítéshez az, hogy ilyen módon megerősítsük a tornyokat. Megkaptuk a választ Lázár János építési és közlekedési minisztertől, melyben az áll, hogy elfogadta a szakértői véleményt – hangsúlyozta.

A pénz azonban azóta sem érkezett meg, a kivitelező pedig elhagyta a munkaterületet. A városvezetés annak érdekében, hogy ne romoljon tovább az épület állaga, ne értéktelenedjen el, a vár fejlesztésére rendelkezésre álló forrásból átcsoportosította az összeget – tette hozzá a főosztályvezető.

 – A Déryné-ház területén, ahol régen a huszárvár volt, ott egy látogatóközpont kialakítására egy közel kettőmilliárd forintot különített el a támogatói okirat. Enélkül üzemképtelen a Diósgyőri vár, hiszen innen látják el a várat közművekkel, itt kap helyet a gépészeti tér helyet. Ezt a forrást most ideiglenesen átcsoportosítottuk a tornyok megerősítésére, megrendeltük a pótmunkát tavaly év végén, a kivitelező el is kezdte az injektálási folyamatot– részletezte Miklós Viktor.

Júliusig vajon milyen döntést hoz a minisztérium? A többször is megígért és minden szakértői véleménnyel alátámasztott szükséges plusz kétmilliárdot átutalja vajon a városnak mindenképpen, vagy esetleg a választások eredményétől is függővé teszi, mint Hódmezővásárhelyen? Ha megérkezik, 2025 derekára készen lehet a vár rekonstrukciója. (Kép: Minap.hu)

Miskolc Ma 2024.01.08.: Folytatódik a Diósgyőri vár építése

IRATKOZZON FEL CSATORNÁNKRA: https://www.youtube.com/channel/UCe9SP31d0C9yQZYHUqJDpNQ?sub_confirmation=1 ***** ÉLŐADÁS: https://www.minap.hu/eloadas LÁTOGASSON EL WEBOLDALUNKRA: https://www.minap.hu/ FACEBOOK: https://www.facebook.com/minapmiskolc INSTAGRAM: https://www.instagram.com/minap.hu/ TWITTER: https://twitter.com/minaponline

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek